មនុស្សអាចមានសុខភាពរឹងមាំល្អបាន
លុះត្រាតែពួកគេមានប្រព័ន្ធភាពស៊ាំខ្លាំង។ ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
គឺជាក្បាលម៉ាស៊ីនការពារ រាងកាយអ្នក ឲ្យចៀសឆ្ងាយពីជំងឺ
និងការឆ្លងមេរោគផ្សេងៗ។ កង្វះអាហាររូបត្ថម្ភ កង្វះការធ្វើលំហាត់ប្រាណ
ព្រមទាំងការកើតជំងឺស្រ្តេសខ្លាំងពេក អាចបង្កឲ្យប៉ះពាល់ដល់
មុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ រួចបណ្តាលឲ្យអ្នកងាយឆ្លងមេរោគ និងឈឺ ជាក់ជាមិនខាន។
ខាងក្រោមនេះ គឺជាអាហារទាំង ១០ មុខដែលអ្នកត្រូវការ សម្រាប់បង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំដល់រាងកាយជាប្រចាំ ៖
១. ខ្ទឹមស
ខ្ទឹមស គឺជាអាហារមួយ ដែលជួយប្រព័ន្ធភាពស៊ាំល្អបំផុត
ដោយសារវាមានផ្ទុកសារធាតុ អង់ទីប៊ីយោទិក (antibiotic) សារធាតុប្រឆាំងវីរុស
និងជួយការពារការកើតផ្សិតរបស់មេរោគ។ ខ្ទឹមស អាចជួយការពារអ្នកពីជំងឺផ្តាសាយ
ជំងឺរលាកសន្លាក់រ៉ាំរ៉ៃ ជំងឺរលាកពោះវៀន និងជំងឺក្រិនបាន
ដោយគ្រាន់តែទទួលទានវា ២ ឬ ៣ កំពឹសឆៅជារៀងរាល់ថ្ងៃ។ ជាពិសេស
ថែមទាំងជួយបន្ថយសម្ពាធឈាម កម្រិតកូឡេស្តេរ៉ូល និងការពារមហារីកទៀតផង។
![](https://s5.kh1.co/c4/c4250df6a7885b60ab1894186a66c2212bfb3b9f.jpg)
២. ទឹកឃ្មុំ
ត្រឹមតែទឹកឃ្មុំមួយស្លាបព្រាកាហ្វេ
លាយជាមួយនឹងទឹកក្តៅឧណ្ណៗមួយកែវ ជារៀងរាល់ថ្ងៃ
អាចពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំបានយ៉ាងអស្ចារ្យ
ដោយសារតែទឹកឃ្មុំមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម សារធាតុប្រឆាំងមេរោគ
និងផ្សិតបាន។ លើសពីនេះទៅទៀត ទឹកឃ្មុំ អាចជួយសម្រួលប្រព័ន្ធរំលាយអាហារ
បន្ថយជាតិអាស៊ីត ព្យាបាលការឈឺបំពង់ក
ជួយត្រួតពិនិត្យជាតិស្ករក្នុងឈាមរួមទាំងអាំងស៊ុយលីន
និងអាចព្យាបាលស្លាកស្នាមៀ្សេងបានយ៉ាង ឆាប់រហ័ស។ ប៉ុន្តែត្រូវចងចាំថា កុមារក្រោម ១ ខួបមិនអាចទទួលទានបានទេ។
![](https://s5.kh1.co/a2/a256112a693ea5c1c806fd9c15d82d700562daa4.jpg)
៣. ខ្ញី
ខ្ញី គឺជាឱសថ ដែលត្រូវបានប្រើប្រាស់សម្រាប់
ជួយដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ និងព្យាបាលបញ្ហាសុខភាពជាច្រើន។
មិនត្រឹមតែមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មប៉ុណ្ណោះទេ
ខ្ញីមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងមេរោគ សំលាប់មេរោគ
និងប្រឆាំងនឹងការរលាកថែមទៀតផង។ ជាងនេះទៅទៀត វាអាចជួយដល់ បញ្ហារំលាយអាហារ
ជំងឺផ្តាសាយ ឈឺបំពង់ក គ្រុន និងការពារការលូតលាស់កោសិកាមហារីក ផងដែរ។
ងាយៗដោយអ្នកគ្រាន់តែយកខ្ញីហាន់រួច ទៅហាលឲ្យស្ងួតដាំទឹកផឹក ឬទទួលទានតែខ្ញី
ជាប្រចាំជាការស្រេច។
![](https://s4.kh1.co/27/2749938e15bc96cf7cc6b99e2717f546171edd43.jpg)
៤. តែបៃតង
តែបៃតង ជាភេសជ្ជៈល្អបំផុត សម្រាប់ជំនួយប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
ដោយសារតែគេរកឃើញថាវាសម្បូរសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងមានផ្ទុក
Epigallocatechin gallate (EGCG) ដែលអាចប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី
ក៏ដូចជាមេរោគផ្សេងៗបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។ លើសពីនេះទៅទៀត តែបៃតង
អាចការពារជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង ជំងឺមហារីក ជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល
ជំងឺអញ្ចាញធ្មេញ និងជំងឺពុកឆ្អឹងបាន ដោយគ្រាន់តែទទួលទានតែបៃតង ២ ទៅ ៣
ពេលក្នុងមួយថ្ងៃ (មិនត្រូវលាយទឹកដោះគោទេ)។
![](https://s4.kh1.co/d0/d05d6dbd27708ceaaacb78ada4a6cef7f4b83466.jpg)
៥. យ៉ាអួ
ដើម្បីទទួលបានប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរឹងមាំ អ្នកត្រូវតែបន្ថែម យ៉ាអួ
ទៅក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ បាក់តេរីល្អដូចជា Bifidobacterium
lactis ដែលមានក្នុងយ៉ាអួ អាចបំផ្លាញបាក់តេរី និងមេរោគអាក្រក់បាន
និងអាចជួយឲ្យរាងកាយស្រូបយក សារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗបានល្អជាងមុន។ ជាងនេះទៅទៀត
វាអាចកាត់បន្ថយគ្រោះថ្នាក់នៃការឆ្លងមេរោគពោះវៀន ជួយបង្កើនការរំលាយអាហារ
កាត់បន្ថយការកើតជំងឺផ្តាសាយ និងអាចព្យាបាលជំងឺរាកមួលថែមទៀត។
![](https://s4.kh1.co/61/6107df4beac73d9567a371bb7915557e1b8de4c3.jpg)
៦. ផ្លែក្រូច
ក្រូច សម្បូរទៅដោយវីតាមីន C ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម
មានអានុភាពជួយដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំយ៉ាងខ្លាំងក្លា។ វីតាមីន C
ជួយជំរុញការផលិតកោសិកាគ្រាប់ឈាមស ដែលជាកោសិកាសំខាន់
ក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំង នឹងការឆ្លងមេរោគផ្សេងៗ។ ផ្លែក្រូច
ថែមទាំងសំបូរវីតាមីន A វីតាមីន B9 អាស៊ីត Folic និងទង់ដែង
ជួយកាត់បន្ថយកូឡេស្តេរ៉ូល និងសម្ពាធឈាមទៀតផង។
ដើម្បីទទួលបានប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយបានរឹងមាំ
អ្នកគ្រាន់តែទទួលទានទឹកក្រូចច្របាច់ជារៀងរាល់ព្រឹកជាការស្រេច។
![](https://s4.kh1.co/f0/f0a9677e8d16e3c6c84614faa2f067cec1fdfaac.jpg)
៧. ដំឡូងជ្វា
ដំឡូងជ្វា ក៏ជាអាហារបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំល្អឥតខ្ចោះដែរ
ដោយសារវាមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងវីតាមីន A ខ្ពស់
ជួយការពារការឆ្លងមេរោគ និងជួយដល់កោសិកាប្រព័ន្ធភាពស៊ាំទាំងមូល។ ជាងនេះទៅទៀត
ដំឡូងជ្វា អាចជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកម្រិតអាំងស៊ុយលីន
ព្រមទាំងប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងបញ្ហារលាក ដូចជាជំងឺហឺត ជំងឺរលាកសន្លាក់
កាត់បន្ថយការទល់លាមក ទប់ស្កាត់ជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ ការពារការកើតជំងឺហើមសួត
បង្ការជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល និងជំងឺគាំងបេះដូងទៀតផង។
ងាយៗដោយអ្នកគ្រាន់តែទទួលទានដំឡូងជ្វាស្ងោរជាប្រចាំ មួយថ្ងៃ តែមួយកំណាត់
ក៏បាន។
![](https://s5.kh1.co/7f/7f05e969526b9e89c1398a9a7ba87b87a546e5e0.jpg)
៨. ម្ទេសក្រហម
ម្ទេសក្រហម មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មប្រភេទ Beta-carotene
ខ្ពស់ ដែលជាសារធាតុចាំបាច់សម្រាប់ភាពរឹងមាំ របស់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ។
មិនត្រឹមតែជួយការពាររាងកាយ ឲ្យប្រយុទ្ធប្រឆាំងទៅនឹង ការលុកលុយពីមេរោគ
ជំងឺផ្សេងៗប៉ុណ្ណោះទេ វាថែមទាំងជួយសម្អាតជាតិពុលចេញពីរាងកាយ
ជួយដល់ការរំលាយអាហារ ជួយបំបាត់ការឈឺចាប់ ជួយដល់ចលនាឈាមរត់ ការពារ
ជំងឺបេះដូង ជំងឺដំបៅក្រពះ ជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត ជំងឺទឹកនោមផ្អែម
និងជំងឺឈឺក្បាលប្រកាំងផងដែរ។ អ្វីដែលអ្នកត្រូវធ្វើគឺគ្រាន់តែ ទទួលទានម្ទេស ១
ឬ ២ ជាមួយរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ជាការស្រេច។
![](https://s5.kh1.co/ec/ecb9ea43876803938e16e9ef9ea8e10a0538227a.jpg)
៩. ផ្សិត
ផ្សិត មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់
ហើយថែមទាំងសម្បូរទៅដោយសារធាតុរ៉ែសំខាន់ៗ និងសារធាតុ selenium
រួមទាំងទង់ដែងទៀតផង ដែលសុទ្ធតែមានសារៈសំខាន់ ដល់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់មនុស្ស។
វាថែមទាំងជួយការពារបេះដូង ក៏ដូចជាថ្លើម
រួមទាំងមានសមត្ថភាពក្នុងការជួយទប់ស្កាត់ ជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត
និងមហារីកសុដន់បានទៀតផង។ ជាងនេះទៅទៀត ផ្សិតអាចកាត់បន្ថយបញ្ហាសម្ពាធឈាមខ្ពស់
ជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាលបានផងដែរ។ ហេតុនេះ
អ្នកគួរតែចាប់ផ្តើមទទួលទានផ្សិត ឲ្យបានញឹកញាប់
ដើម្បីសុខភាពកាន់តែមានភាពរឹងមាំ។
![](https://s5.kh1.co/e0/e0bceb863ed29376e2cbdc8bc1dbbeacf20568e4.jpg)
១០. អាហារសមុទ្រ
ការទទួលទានអាហារសមុទ្រមួយចំនួនញឹកញាប់ ដូចជា ខ្យង អយស្ទ័រ បង្កង
ក្តាម និងលាស គឺសុទ្ធតែសម្បូរទៅដោយសារធាតុ Selenium ដែលអាចជួយឲ្យរាងកាយ
ផលិតកោសិកាឈាមស និងប្រូតេអ៊ីន ជួយការពារវីរុសផ្តាសាយ បានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព
ចេញពីរាងកាយ។ លើសពីនេះទៅទៀត ត្រីសាម៉ុង និងប្រភេទត្រីសមុទ្រផ្សេងៗទៀត
សុទ្ធតែសម្បូរទៅដោយជាតិខ្លាញ់ Omega-3 ដែលអាចកាត់បន្ថយការរលាក
ជួយសម្រួលដល់ការដើរខ្យល់ និងការពារសួតពីជំងឺផ្តាសាយ
និងការឆ្លងមេរោគផ្លូវដង្ហើមបាន៕
![](https://s5.kh1.co/90/90d9a879a793859eec5c9bec54bb0d0cc2dc132f.jpg)
0 comments:
Post a Comment